Reklama:
Prowincja
|
02-21-2012, 06:10 PM
|
|||
|
|||
Prowincja
Druga płyta zespołu wydana 1 października 2003. Wydana własnym sumptem, mimo braku promocji rozeszła się w nakładzie zbliżonym do 5000 egzemplarzy. 22 maja 2006 roku ukazała się reedycja albumu.
"Scena po scenie" – 4:16 "Wiej-ska" – 4:20 "Jestem tym" – 4:42 "Roman i Julia" – 4:44 "Piekarnik" – 3:28 "Balet" – 3:20 "Ślepe losy" – 5:08 "Oni mówią mi" – 2:07 "Wielki plan" – 2:55 "Bajka o Księżycu" – 4:16 "Wolny 2003" – 5:35 "Do prostego człowieka" – 3:58 "Kapitał" – 2:45 Jak oceniacie ten album? Które utwory na plus, a może któreś na minus? śpiewam i tańczę i jem pomarańcze!. Łóżko Stefan - Łóżka metalowe Warszawa. |
|||
02-21-2012, 09:34 PM
|
|||
|
|||
RE: Prowincja
bardzo prawdziwe teksty, bardzo uderzająca w "prostego człowieka" całość. na plus, muzycznie na plus, tekstowo na plus, poziom zmuszania słuchacza do przemyśleń na plus. drugie miejsce na podium płytowym
![]() spokój, wielki spokój
Czas, na reklamę... przestrzeń między łzami w oku... |
|||
03-04-2012, 08:14 AM
|
|||
|
|||
Ogólnie jest bardzo polityczny ten album, teksty bardzo bijące w... prostego człowieka. Taki do zastanowienia się, dokąd zmierza cały ten chory świat
![]() Jak można na małych piórach. seo monitoring pozycji dla firm! Latać tak bardzo wysoko ? |
|||
03-04-2012, 01:08 PM
|
|||
|
|||
Z całej płyty najbardziej osławiony kawałek to chyba "do prostego człowieka" moim zdaniem jest dobry ale nie najlepszy. Ja chyba najczęściej słucham "Jestem tym" i "Oni mówią mi" wydaje mi się że to najlepsze 2 kawałki w tym albumie
|
|||
03-04-2012, 01:11 PM
|
|||
|
|||
Ja z tej płyty to najbardziej lubię "Piekarnik" . A co do fenomenu "do Prostego człowieka" To jest własnie trochę paradoks bo tekst jest zapożyczony od Tuwima o ile się nie mylę a wszyscy utożsamiają go z Akurat
|
|||
03-04-2012, 01:15 PM
|
|||
|
|||
No to prawda że to wiersz Tuwima nawet na języku polskim kiedy przerabialiśmy 20 lecie międzywojenne nawet zaproponowałam nauczycielce żeby puścić tą piosenkę zamiast odczytać wiersz w klasie pamiętam że była bardzo zaskoczona i się jej podobało
|
|||
03-04-2012, 01:16 PM
|
|||
|
|||
Skoro już zeszliśmy na temat " Do Prostego Człowieka" to może powiecie mi jakie jest wasze zdanie czy jest to zwykłe przywłaszczenie sobie wiersza Tuwima czy według was Akurat jeszcze tu coś dodał od siebie
|
|||
03-04-2012, 01:20 PM
|
|||
|
|||
Dobre pytanie ! Ale jak dla mnie odpowiedz jest prosta. chociaż tekst nie jest ich to muzyka i przekaz jak najbardziej. Moim zdaniem wiersz został świetnie zinterpretowany przez Kłaptocza i te słowa nabrały zupełnie innej barwy
|
|||
03-04-2012, 01:22 PM
|
|||
|
|||
Święte słowa w zasadzie można by rzec że wiersz J.T został powtórzony przez chłopaków Z Akurat i nabrał nowego wymiaru wiele znaczącego także obecnie. Z resztą to zaskakujące że przez tyle lat te słowa tak niewiele straciły na znaczeniu i wciąż są czytelne i aktualne
|
|||
03-04-2012, 01:25 PM
|
|||
|
|||
No to prawda kiedy się tego słucha to za każdym razem chce się wstać, wyjść z domu i zacząć protestować przeciw temu co się dzieje! nie wiem czy tylko we mnie wywołuje to takie skrajne emocje czy to raczej powszechne zjawisko
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polecamy: